Bisikletin İcadı

By | 21 Eyl 2024

Bisikletin icadı, daha doğrusu benzeri bir aracın icadı, oldukça eski bir döneme dayanıyor. Eski Mısırlıların iki tekerlekli ilkel bir taşıt aracı yapmış olduğu tarih kaynaklarında belirtilmiştir. Aynı kaynaklara göre,bu araç binen kimsenin ayaklarıyla harekete geçiriliyordu. Bir nevi ilk bisiklet diyebiliriz.

Bisikletin İngilizcesi: Bike

İlk bisiklet

Tarihte, bisikletin icadı 1817 yılı olarak kabul edilebilir. Bu tarihte Baron von Drais adında bir Alman, kendi adından esinlenerek “drazin” adını verdiği bir makine yapmıştı. Drazin’in iki tekerleği tahtadan bir çubukla bağlantılıydı. Makineye binen kimse ağırlığının bir kısmını önündeki tahta bir dayanağa yaslıyor ve sırasıyla ayaklarından birini toprağa sürterek bu ilkel aracı hareket ettiriyordu. Ön tekerleğe ekseninden bağlantılı bir kol da direksiyon görevini yerine getirmekteydi. Makine çok pahalıya çıktığından, “züppelerin atı” diye isimlendirildi.

Baron von Drais Bisikletin icadı

İngiltere Kralı IV.George’un büyük zevklerinden biri bu ilkel araca binmekti. Bu araçta pedal olmadığı için binip dolaşmak son derece yorucuydu. Aynı araç 1818 yılında Paris’te de belirli çevrelerde yaygınlaştı. 1865′de Lallement adında bir Fransız ön tekerleğe pedallar ekledi. Bu model 20 yıl kadar yaygın ölçüde tutuldu.Ön tekerleğin büyük olması daha hızlı bir devir sağlıyordu. Bazı modellerde tekerlekler mübalağalı bir ölçüde büyük olduğundan bunların üzerinde denge sağlayabilmek gerçekten güçtü. Demir tekerlekler ve ağır tahta yapı dolayısıyla, bu ilkel bisikletler “kemik sarsan” diye isimlendirilmekteydi. Bisiklet deyiminin ilk kez 1865 yılında kullanılmış olduğunu da özellikle belirtelim. 1868 yılında, tel çubukla hafif metal tekerlekler ve dolgu lastikler kullanılmaya başlandı. H.J.Lawson adında bir İngiliz, 1874 yılında,arka tekerleğin zincirle hareketini sağladı. 1885′de, “Rover Emniyetli Bisikletler” i piyasaya sürdü. Bu modelde tekerlekler eşit büyüklükteydi.Binen kimsenin oturacağı yer (sele),arka tekerleğe biraz daha yakındı. 1888 yılında Doktor Dunlop pnömatik (hava basılan) lastiği buldu. Böylece tekerleklerin hareketi daha düzen kazandı ve bisikletin modernleşmesi,bugünkü haline ulaşması yolunda bir adım daha atılmış oldu.

Günümüz bisiklet modelleri ilk bisikletlere oranla oldukça farklı olsa da çalışma mantığı aynı. Şimdi işimiz biraz daha kolay, pedal çevirmeden biziklet sürüyoruz değil mi ? (örneğin: motosiklet)

One thought on “Bisikletin İcadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir